Pijproken als lifestyle

Het roken van een pijp is uitdrukking geven aan een hoger genot en wordt grotendeels als hobby beleefd. Alleen al het begeleidend ceremonieel, de veelvoud aan pijpenmodellen en pijptabakken en het gebruik van luxe accessoires maken het pijproken tot en life-style.

Pijproken past volledig in de beleving van genietend roken en hoort dus thuis in Tabakslounge. Beginnende pijprokers kunnen voor richtlijnen, vragen over de aanschaf, het stoppen, roken en onderhoud van de pijp en natuurlijk deskundig advies terecht bij hun tabaksspecialist. Hieronder de Gouden Regels voor het Pijproken, om u thuis alvast in deze edele kunst van het roken te verdiepen.

  • * Schaf een kwalitatieve pijp aan. Laat u hierbij adviseren door uw tabaksspecialist.
  • * Kies een pijp die bij u past en een makkelijke grip heeft.
  • * De breedte van het mondstuk moet zo zijn, dat u voldoende houvast heeft en dat de pijp niet opzij glijdt. De pijp moet niet te zwaar en ook niet te licht zijn.
  • * Vul uw pijp beetje voor beetje met tabak en druk naarmate hij voller wordt de tabak iets steviger aan, maar zodanig dat de tabak veerkrachtig blijft. Te stevig gevulde pijpen vragen veel trekkracht, terwijl te licht gestopte pijpen de tabak te snel laten branden, waardoor de kop te heet wordt.
  • * Zorg voor een gelijkmatig brandende pijp. Na het aansteken de krullende tabak licht aandrukken en eventueel opnieuw aansteken. Gaat uw pijp tussentijds uit, verwijder dan de aslaag en steek de tabak opnieuw aan.
  • * Rook vooral rustig. Driftige of snelle trekjes geven u een onrustige, snel brandende pijp, die ook nog minder goed smaakt.
  • * Onderhoudt de koolaanslag in de kop goed. Deze geeft namelijk een extra aroma aan uw pijp, en voorkomt tevens inbranden. De aanslag mag niet te dik worden, want dan kan de kop gaan scheuren. Schraap een te dike laag voorzichtig af. Let er daarbij op dat de koollaag rondom egaal blijft en niet gaat brokkelen.
  • * Houdt uw pijp droog en schoon met pijpenragers. Zet uw pijp altijd met de steel naar boven weg. Is uw pijp net leeg, maak hem dan even schoon met een rager en zet hem met de rager erin een poosje weg. Hierdoor wordt het vocht in de steel geabsorbeerd. Gebruik de pijp pas weer als deze geheel droog is. Dit is ook de reden dat een wat intensievere pijproker meerdere pijpen bezit
  • * Behandel uw pijp met aandacht. Nooit uitkloppen op een hard voorwerp. Een nog warme pijp nooit uit elkaar halen.
  • * Hoewel het bevochtigen van een nieuwe pijp niet noodzakelijk is, mag het wel. In plaats van water kunt u ook rum of whiskey gebruiken. Laat het goed intrekken. Gebruik nooit olie of vet, want hierdoor brandt de pijp in.
 


Terug naar overzicht