Yuri Dijkstra van La Casa del Habano in Almere: “Toegankelijk, ruim, luxe en met aandacht”

De redactie van TabaksLounge ging kijken hoe het ervoor staat met het enorme project in het centrum van Almere dat sigarenliefhebber en voormalig Primera The Saloon eigenaar Yuri Dijkstra samen met zijn compagnon Olav Meijer is aangegaan. Het twee verdiepingen tellende pand wordt het sigarenwalhalla van Nederland, de grootste La Casa del Habano van de Benelux. De oppervlakte van de twee verdiepingen samen is ongeveer 360 m2. Yuri: “Toegankelijk, ruim, luxe met aandacht voor de klant. Dat is het.”


De begane grond heeft een oppervlakte van ongeveer 220 m2 bestaande uit een verkoopvloer van 80 m2, een humidor van 44 m2 en een afgescheiden rookruimte van 50 m2. Een gietijzeren trap naar beneden brengt je in een lounge met een oppervlakte van 150 m2 waar 28 royale zitplaatsen komen. Achter in de ruimte staat de pooltafel. Tegen de wand zijn zestig sigarenkluisjes bevestigd.


1 Oktober
 

Tussen de werklui die met boren, zagen en hamers drukdoende zijn om de deadline van 1 oktober (!) te halen steekt Yuri, ook in werkkleding gestoken, enthousiast van wal. “Dit wordt de winkel, een echte Casa del Habano, met een afgescheiden rookruimte voorzien van stoeltjes, tafeltjes en vloerkleed. In de winkel komen ook zitjes bij de uitstalling van de accessoires en een humidor met uitsluitend Cubaanse sigaren.


De vraag is er, het aanbod nog niet
 

Nederland blijft achter in de ontwikkeling. Er gaan nog te veel Nederlandse liefhebbers naar het buitenland, omdat daar wel mooie uitgebreide locaties zijn. Zolang er geen ondernemers zijn die de uitdaging aan durven gaan zal de markt nooit doorgroeien. De vraag is er, het aanbod nog niet.


Geen personeel
 

Olav Meijer en ik gaan de winkel samen runnen, dus zonder personeel. Het is lastig om mensen te vinden met dezelfde kennis en ervaring als wij. Je weet zo in elk geval zeker dat de mensen die komen goed geholpen worden. Olav en ik zijn samen opgegroeid. We hebben veel kennis en vullen elkaar goed aan. We wonen allebei op vier minuten fietsen van de winkel.


Schouders eronder
 

De tijd was er eigenlijk drie jaar geleden al rijp voor. Op dit moment lopen we achter het buitenland aan. Ik vind dat alle echte sigarenboeren in Nederland hun schouders eronder moeten zetten. Nederland is hét sigarenland. De kennis en de passie voor sigaren is hier zo groot, dat het mij verbaasd dat er nog maar zo weinig zaken zijn zoals deze voor de normale mens die ervan geniet om een sigaartje te roken. De consument wil ruimte, aanbod, kennis en aandacht.


Logische ontwikkeling
 

Bij een tabaks/gemakswinkel komen veel te veel klanten voor van alles en nog wat waardoor de tijd voor de klant die een mooi kistje sigaren wil kopen wordt beperkt. Terwijl de marge op sigaren veel hoger is wordt daar relatief minder tijd aan besteed. De keus die we hebben om door te groeien wordt niet gezien door veel ondernemers. De investering wordt eenvoudiger terugverdiend in een echte speciaalzaak. Voor de opbrengst van de verkoop van een sigaar van € 2,50 moet je vier pakjes sigaretten verkopen. Toen ik tien jaar geleden begon met Primera The Saloon in Almere Haven, was mijn belangstelling voor sigaren er al. Primera heeft me goed geholpen om de ontwikkeling te maken en elke euro die ik verdiende stak ik in sigaren. Dáár ligt mijn passie. Ik zie dit dan ook niet niet als een risicovolle stap, eerder als een logische ontwikkeling. Er is naar mijn mening in Nederland best plek voor een stuk of vijftien van dit soort winkels. Niet alleen Casa’s del Habano maar ook Cigaragua-shops en Davidoff stores, die kunnen volgens mij allemaal naast elkaar bestaan.


Almere
 

Almere is op dit moment de vijfde stad van Nederland dus waarom niet hier. Olav en ik wonen er allebei. Het is centraal gelegen. Vanaf het treinstation is het 5 minuten lopen, de bus stopt bijna voor de deur en aan de overkant is de parkeergarage die overigens heel betaalbaar is. In de toekomst willen we gaan werken met een vergoeding voor de parkeerkosten. Als we die 360 m2 in Utrecht zouden moeten huren zouden we het driedubbele betalen van wat we hier kwijt zijn. Die besparing gaan we investeren in service voor onze klanten. We kunnen hier veel meer voor onze klanten betekenen.

Het is onze uitdaging om ervoor te zorgen dat mensen een stukje om willen rijden omdat ze weten dat we de ruimte hebben met goeie zitplaatsen en omdat het bij ons gezellig is. We gaan niet werken met members of contributie. Op 1 oktober gaan we open.”

 
 


Terug naar overzicht