‘Socializen met sigaren is altijd inspirerend’

Overal in het land zijn sigarengenootschappen te vinden. Sommige bestaan al jarenlang, anderen nog maar net. De diversiteit van de gezelschappen is groot: soms kost een lidmaatschap geld of zijn uitsluitend mannen welkom, terwijl andere genootschappen juist streven naar een gemêleerde groep liefhebbers. Pure passie voor de sigaar is uiteraard overal uitgangspunt.

 
 

Uitgebreid de tijd nemen om met gelijkgestemden te genieten van mooie sigaren, is voor veel sigarenrokers een geliefde bezigheid. De beleving is intenser, want smaak en aroma worden tot in detail besproken. Bovendien wisselen ervaren rokers graag wetenswaardigheden uit over nieuwe producten, bijzondere melanges en accessoires waaraan je de ware liefhebber herkent. Sigaren roken staat in veel gevallen ook symbool voor genieten van het goede leven. Bij een smaakvolle longfiller hoort natuurlijk een passend drankje en een mooie culinaire avond kan niet beter worden afgesloten dan met een zorgvuldig gekozen sigaar. De echte liefhebber heeft geen haast, maar laat zich graag meeslepen door verrassende presentaties. Liefhebbers die elkaar opzoeken om gezamenlijk hun ultieme relaxmoment te beleven, laten zich altijd graag verrassen door noviteiten. Daarnaast is de sigaar een prima uitgangspunt om informeel te netwerken. Maar soms is het gewoon een uitstekend excuus om met anderen lekker te genieten van de mooie dingen in het leven.

 

Allesbehalve elitair

 

Volgens een onderzoek van Elsevier is het Goudsch Sigaren Genootschap met 188 leden de grootste club sigarenliefhebbers in ons land. Oprichter Marco van der Horst uit Gouda: "Zes jaar geleden werd het genootschap opgericht, waar zowel mannen als vrouwen welkom zijn. Het idee ontstond tijdens de Goudse Business Club." 

Mensen bleken naast verplicht netwerken behoefte te hebben aan iets informeels. De echte liefhebber raakt nooit uitgepraat over smaak en beleving. Het Goudsch Sigaren Genootschap is allesbehalve elitair. Iedereen die onze avonden bezoekt, deelt een passie. Dat kunnen sigaren zijn, maar ook whisky, wijn of lekker eten. Verder maakt het niet uit of iemand deelneemt aan het diner of gewoon langskomt en een colaatje drinkt. Dat maakt onze bijeenkomsten juist zo succesvol.”

 

Genieten op het water

 

Zes keer per jaar organiseert het genootschap een uitstapje. “Soms huren we met vijftig man een restaurant af op de maandagavond”, vertelt Van der Horst. “Dan nodigen we vaak ook mensen uit met bijzondere producten, zoals een hoedenmaker. In de zomer gaan we lekker varen op de Reeuwijkse Plassen. Heerlijk tuffen op het water. Ook bezoeken we fabrieken die exclusieve producten maken. Onze uitjes worden druk bezocht; dat maakt het waard om tijd te steken in de organisatie.”

 

Hoge aaibaarheidsfactor

 

Marco is de hele zomer ook op festivals te vinden met zijn Cigar Bus. Een echte publiekstrekker, heeft hij inmiddels gemerkt. “Sigaren proeven vindt iedereen leuk op een zomerfestival. Om niet altijd een stand op- en af te moeten bouwen, heb ik op het onderstel van een Volkswagen Transporter T2 uit 1978 een opbouw laten ontwerpen voor het presenteren van sigaren. Zo verzin ik iedere keer iets nieuws.” De Cigar Bus wordt ook aan andere ondernemers verhuurd voor culinaire evenementen. “We moeten zelf plezier in ons vak houden. Genieten zonder verkoopdruk is gewoon leuk. Met het genootschap groeien we nog steeds. Voor mij het bewijs dat de sigaar populairder is dan ooit.”

 

 

Keep Calm and Smoke Cigars

 

Op de facebookpagina van het Udens Sigarengenootschap Utile Dulci prijkt de slogan ‘Keep Calm and Smoke Cigars’. Volgens ondernemer Carlo Klaassen uit Uden is dit een goede samenvatting van de filosofie van het gezelschap. “Wij gaan al rokend en (na)genietend op zoek naar alles wat het leven veraangenaamt. En wat ons betreft kan dat van alles zijn. Voorop staat dat we lol hebben, lekker kunnen praten en een mooie sigaar kunnen roken.’ Utile Dulci werd vier jaar geleden opgericht door een stel bevriende sigarenliefhebbers. Momenteel telt de club vijftien betalende leden; op termijn moet dit aantal verdubbeld worden. “Elke eerste donderdag van de maand hebben we een open inloopavond waar nieuwe mensen welkom zijn en de sfeer kunnen proeven”, vertelt Klaassen.”

 

 

Mannen onder elkaar

 

Vrouwen zijn niet welkom op de avondjes van Utile Dulci, laat Carlo zonder blikken of blozen weten. “Twee maal per jaar mogen ze mee, maar met een gemengd gezelschap krijg je een totaal andere sfeer. Onze bijeenkomsten zijn gevuld met mannenpraat: ongecompliceerd ouwehoeren over sport, seks en sigaren. Een heerlijk ontspannen tijdverdrijf.” De heren van het genootschap trekken er ook gezamenlijk op uit. “Iedereen kan activiteiten melden aan de twee leden van de evenementencommissie. Dat heeft tot nu geresulteerd in kleiduivenschieten met aansluitend lekker eten, een trip naar Agio in België. Met twintig man en in ons vaste café ’t Stulpke in Uden nodigen we geregeld mensen uit, zoals iemand met mooie Franse champagnes. Ook hebben we op een avond met z’n allen sigaren leren rollen.” De avonden worden zowel bezocht door lokale ondernemers als door sigarenliefhebbers uit de regio.

“Zet een groep levensgenieters bij elkaar en het wordt altijd gezellig. Begin september hebben we een Torcedor (sigarenroller) uit de Dominicaanse Republiek in huis. Ongetwijfeld komen daar weer veel leden op af. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.”

 

 

Samen roken schept een band

 

Bij ’t Veensch Sigarengenootschap De Bolknak werkt het simpel: geen leden, geen contributie, geen website en geen vast onderkomen. Zes jaar geleden besloten drie bevriende sigarenrokers uit Veenendaal dat gezamenlijk genieten van een kwaliteitssigaar een fijne onderbreking in het hectische bestaan is. Een gedeelde passie waar je vrolijk van wordt. Wim van Silfhout, Marco Maertzdorf en Peter van der Vliert doen het al jaren: lekker buiten op een terras met een drankje ontspannen met een sigaar.  Zoiets moet je jezelf af en toe gunnen”, stelt Wim van Silfhout. “Bovendien: samen roken in een aangename entourage schept een band.” Het initiatief van het drietal kreeg steeds meer bijval van anderen. “Toen hebben we De Bolknak opgericht, zodat we vanuit onze liefhebberij ook met een groter gezelschap leuke dingen konden doen.” Veenendaal en sigaren zijn van oudsher onlosmakelijk met elkaar verbonden vanwege de bloeiende sigarenindustrie aan het eind van de negentiende en begin twintigste eeuw. Sigarenfabriek Ritmeester en Panter zorgden destijds voor veel werkgelegenheid en handel. Wim: “Mooi om de sigaar met een Veensch genootschap nu weer in ere te herstellen.” De Bolknak organiseert in samenwerking met sigarenspeciaalzaak Van de Loosdrecht uit Veenendaal een paar keer per jaar iets bijzonders. “Dit familiebedrijf bestaat al sinds 1932 en is uitgegroeid tot een exclusieve sigaren- en tabakspeciaalzaak. De zussen Annemieke en Gerrien staan nu als derde generatie aan het roer. Persoonlijk klantencontact staat in hun sfeervolle winkel echt centraal, naast een zeer breed assortiment kwaliteitssigaren.”

 

Veensche Smokefair

Gemiddeld worden deze bijeenkomsten door zo’n tachtig liefhebbers bezocht. “Iedereen kan aanschuiven; zowel mannen als vrouwen zijn welkom. Ook status telt niet. Bij ons zit de vrachtwagenchauffeur naast de burgemeester. Deze verbroedering is juist zo geweldig.” De Bolknak onderscheidt zich graag door opvallende extra’s. “We hebben Rocky Patel op bezoek gehad. Deze voormalige advocaat uit Bevery Hills is producent van twintig miljoen sigaren per jaar. En een geweldige verteller.” Een jaarlijks terugkerend evenement is de Veensche Smokefair in november met medewerking van het tabaksmuseum uit Amerongen, workshop sigarenrollen, chocolaterie van chocosigaren, whisky, likeur en bierproeverij, sigarenknippers en gitaren maken van sigarenkisten. Ook De Bolknak is uiteraard van de partij. “We combineren het goede leven met een beetje netwerken en gezelligheid.”

 

 

 

Hollandse sigaren blijven toppers

 

Sigarengenootschap Fumus Gloria Mundi uit Beverwijk bestaat sinds 2002 en heeft al jaren een trouwe club van zo’n zestien leden. Volgens secretaris Jan van Leeuwen zijn dat hoofdzakelijk mannen. “Bij ons zijn vrouwen altijd welkom, maar de historie heeft ons geleerd dat vooral mannen het aangenaam vinden om in gezelschap een beetje te kletsen over sigaren of op een terras af te spreken met een lekker drankje.” Het Beverwijkse gezelschap komt iedere vier weken bijeen. “We proberen zoveel mogelijk variatie te bieden qua locatie en programma. Vanwege het steeds strenger wordende rookbeleid is de keuze uit horeca natuurlijk beperkt. In de zomer zoeken we altijd een mooie plek op een terras, zonder anderen te storen uiteraard. Daarnaast is ook bij ons een barbecue of boottochtje populair.” Het genootschap biedt ook educatieve uitjes, maar het genieten blijft centraal staan. “We hebben al eens gezamenlijk uitstapjes gemaakt naar De Olifant en Agio. Ook Ria Bos, de enige vrouwelijke sigarenmaakster die het oude ambacht echt een warm hart toedraagt, is een keer bij ons in Beverwijk geweest. Haar workshop was geweldig; alle mannen hingen aan haar lippen en met z’n allen sigaren rollen was ontzettend leuk om te doen.” Zelf rookt Jan al zo’n dertig jaar. “Mijn favoriet? Hollandse sigaren. Dat blijven toppers. Daar kan niks tegenop.”

 


Terug naar overzicht